Dengang Fætter BR var first mover

Dette indlæg er en hyldest til BR Legetøj, der tilbage i firserne var first movere og udviklede software til Power 3000 Computeren tilbage i ´83. Prisen for en Power 3000 Computer var 698kr. Så fik man en 3,25 MHz Z80 baseret computer med hele 2kB RAM. Computeren er i øvrigt anmeldt i Ny Elektronik i Marts nummeret fra ’84, på side 28.

Siden BR gik konkurs har kritikken haglet ned over dem, og folk kommer med alle mulige velmenene råd. Men vidste du at BR legetøj var nogle af de første i Danmark til at udgive deres egne computerspil? Jeg har kendskab til tre spil: Muren, S.O.S. og MINI-MAN som alle er udgivet af BR, der er sansynligvis flere. 2 af spillene er udviklet af Peter Gjørup (Som var direktør TopToy indtil salget til EQT ). Hvis du har kendskab til flere BR programmer, så hører jeg gerne fra dig. Det kunne være, at du havde et gammelt legetøjskatalog fra ’83 eller ’84 liggende, eller måske ligefrem nogle bånd?

Jeg har bøvlet en hel del med at digitalisere S.O.S. og afvikle spillet. Det er nu endeligt lykkedes mig (med en hel del hjælp). Nu er det så muligt at spille spillet i en emulator. S.O.S. er et side scrolling skydespil – undgå bygningerne og stjernerne og skyd ufo’erne for at få point. Det er relativt simpelt men fint eksekveret.

Lidt gameplay fra S.O.S. spillet.

Den største udfordring har været at finde den rigtige ROM til afvikling af spillet (Jeg har ikke selv en Power 3000 computer). Jeg søgte hjælp på Sinclair ZX World for godt et års tid siden. Det er det bedste forum til ZX81 og dens kloner. Der har været en del venlige sjæle der har hjulpet. Speciel mange tak til Martin, der efter mere end et år har fundet en løsning, der nu gør det muligt at spille S.O.S. Udfordringen er at der findes en hel del forskellige ROM versioner til Power 3000, Lambda 8300 og Marathon computerne, der alle er varianter af den samme maskine. Nogle af spillene var simpelthen indspillet i 2 versioner, så de passede til de forskellige ROM’er. En på hver side. Hvis du følger linket til Sinclair ZX world ovenfor – kan du læse om arbejdet med at redde spillet, og minsanten om det ikke også er muligt at spille S.O.S.

Programmet Muren indspillet i to versioner alt efter hvilken ROM der var i maskinen.

Hvad kan vi lære af dette? Det er skide svært at blive ved med at være foran hele tiden. Og når man overlader ledelsen til andre, er det ikke sikkert de kører vidre af de spor man selv har lagt ud. Og så har jeg lært at tålmodighed er en dyd, når man arbejder med #dataarkæologi.

3 meninger om “Dengang Fætter BR var first mover”

  1. Som du selv har fundet ud af på Sinclair ZX World forummet så udkom spillet også under et andet navn: U.F.O. til Lambda 8300. Der eksisterer en Youtube video af spillet https://www.youtube.com/watch?v=utwo2jHx8fU, der ufatteligt nok viste sig at være lagt op af Lennart Grønlund, som er IT leder herinde i Det Kongelige Teater, hvor jeg selv sidder.
    Så jeg har lige været oppe at snakke med Lennart, som vil finde spillet frem igen. Det skal siges at U.F.O. også er udviklet af Peter Gjørup, og at de flere versioner sandsynligvis skyldtes at Bilka havde eksklusiv ret til Lambda 8300 salg, hvorfor spillet måtte udgives i andre butikker til andre variationer af samme maskine (Power 3000).

    1. Hej Allan, Jeg er ret vild med at du arbejder med Lennart og at han er den person der havde reddet UFO. I weekenden hvor jeg arbejdede med dette indlæg, ville jeg fotografere coveret til S.O.S. og jeg opdager derfor ved et tilfælde at der sad et andet cover inden i – minsandten om det ikke var for UFO! til Lambda og Marathon computeren, udgivet af Programeksperten og udviklet af Peter Gjørup. Du kan se coveret her: https://wp.me/a3eT6t-2T Jeg havde egentligt tænkt mig at inkludere det i dette indlæg, men synes det blev lidt for bredt. Jeg har et andet Programboxen spil, med nøjagtigt samme setup, så det er nok ikke et tilfælde. Hvad der så fik dem til at inkludere begge covers er mig lidt en gåde.

      1. Hej derude. Da jeg fik ryddet op på loftet faldt jeg over min gamle, nu ældgamle, power3000 og læste dit fine indlæg om “computeren” Man må sige BR var helt fremme i skoene dengang. Jeg var så heldig at få denne computer i gave dengang og spillene Mini-Man af Niels Bertelsen, Roskilde – Kampvogn af Peter Gjørup, Roskilde og Big Race af Peter Gjørup, der alle var 2k spil. Senere fik vi også en 16k Ram udvidelse til power3000. Ja, du læste rigtigt 16K!!! Jeg har fundet en del spil af SBS – Scan Bit software. som jeg regner med er til power3000, da jeg svagt kan huske at have spillet spillene og samtidigt er disse spil på de vanvittige 16k. Desværre mangler jeg strømstikket og tv/monitor stikket, men jeg er ikke færdig med at rydde op endnu, så måske kan jeg være heldig. Spillene af scan-bit er : Drive, Space-hunt, Planet Defender, Monkey Kong, TipsProgram , Torpedo, Ormen, Invader, Tower of Brahma og Squeeze Play.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.