Sådan redder man software på kassettebånd

Dem der er gamle nok, kan huske forventningens glæde ved at skrive LOAD “program” på hjemmecomputeren og trykke Play på båndoptageren for derefter at bruge adskillige minutter på, at vente på, at programmet blev indlæst.

Det er klart, at den bedste måde at bevare et kassettebånd på er at bevare selve båndet. Men som vi alle ved, så er kassettebånd relativt oldschool og de har det med at degenerere over tid. Båndoptagere er også mekaniske, så slid vil efterhånden gøre det svært at afspille båndende. Derfor skal de overspilles til et nyere medie. Den gode Steven Goodwin har begået en rigtig god liste med 10 punkter til bevarelse af gammel software. I punkt 10 opstiller han det han kalder for “Source Chain”:

  1. Kassettebånd (fysisk)
  2. Samplet audio (WAV fil)
  3. Virtual cassette file (VCF), til en specifik emulator
  4. Emulator-specifikt format, som et program
  5. Emulator-specifikt snapshot, som et memory dump

Det går i alt sin enkelthed ud på at gemme audio filen i et åbent format. De fleste hjemmecomputere har meget gode formater der bevarer selve bånd strukturen (VCF), f.eks TZX til ZX Spectrum og TAP til Commodore 64. Disse formater er understøttede af stort set alle emulatore, proprietære så vel som open source versioner. De er klart at foretrække, frem for f.eks. .Z80 memory dumps, da de bevarer hele båndformatet, med pauser og det hele.

Min egen liste til bevarelse af bånd ser sådan her ud:

  1. Kasettebånd
  2. Samplet audio
  3. Virtual Casette file – generelt format understøttes af alle emulatore
  4. Scanning af instruktioner
  5. Scanning af cover

Punkt 2 til 5 udgør en fulstændig digital kopi af båndet, der kan gemmes (til forhåbentlig stor glæde) for eftertiden. De vigtigeste redskaber er en båndoptager, en PC med audio in, et optage program samt en scanner.

Jeg vil senere gå i dybden med hvordan man bedst digitaliserer bånd og disketter til de forskellige computere, som ZX Spectrum, Commodore 64, Vic 20, Lambda 8300, ZX81 og hvad det ellers er lykkedes at støve op.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.